Pengalaman. Keyakinan.

TALIAN PELABUR : +603 2785 9900


PROFIL SYARIKAT 
 
 

LEMBAGA PENGARAH


YBhg. Dato' Sri Haji Abd Rahim Haji Abdul

Pengarah (Bebas)

Dato' Sri Haji Abdul Rahim dilantik sebagai pengarah PMB Investment Berhad pada 16 Januari 2007. Beliau memegang LLB (Hons) dari University of London (1993) selain Sarjana Muda Sastera (Kepujian) dari Universiti Malaya (1973) Pentadbiran Awam dari Pennsylvania State University di Amerika Syarikat (1983). Dato' Sri Abdul Rahim memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Diplomatik Pentadbiran dan pengalaman beliau terkumpul dalam dua kementerian iaitu persekutuan dan kerajaan negeri.


Beliau mempunyai pengalaman yang luas di Kementerian Kewangan, Kementerian Kebudayaan, Belia & Sukan, Jabatan Perdana Menteri, Jabatan Pendaftaran Negara, Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) dan sebagai Pegawai Kewangan Negeri Pahang dan Setiausaha Kerajaan Negeri sebelum beliau bersara sebagai Timbalan Setiausaha Ketua Jabatan Perbendaharaan pada tahun 2005. Beliau juga dilantik sebagai pengarah di beberapa syarikat tersenarai swasta dan awam.

 
YBhg. Professor Dr. Faridah Haji Hassan

Pengarah (Bebas)

Profesor Dr. Faridah dilantik sebagai pengarah PMB Investment Berhad pada 16 Januari 2007. Beliau sebelum ini memegang jawatan yang sama dengan ASM MARA Unit Trust Management Berhad dari Mac 2002 hingga Mac 2005. Pada masa ini, Profesor Dr. Faridah adalah Pengarah Institut Pengurusan dan Sains Halal (IHALALMAS FBM) di Universiti Teknologi MARA (UiTM) yang mana beliau memegang pelbagai jawatan akademik sebagai Profesor Visiting and Adjunct, Dekan, Timbalan Dekan, Penyelaras, Ketua Program dari tahun 1981. Pencapaian akademiknya termasuk penyelidikan, kerja perundingan untuk Kementerian dan sektor swasta, tugas penyeliaan untuk lulusan pasca, selain menyampaikan, mengkaji dan menulis kertas dan buku antarabangsa mengenai Pengurusan Strategik dan Pemasaran.


Profesor Dr. Faridah memegang ijazah PhD dalam Pengurusan Pemasaran Strategik dari Universiti Sains Malaysia, Sarjana Pentadbiran Perniagaan (Pemasaran) dari Marshall University, West Virginia, Amerika Syarikat, Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (BBA) dari Western Michigan University, Michigan, Amerika Syarikat dan Diploma Perniagaan Kajian dari Institut Teknologi MARA (ITM). Beliau juga merupakan Ahli Majlis CIM Malaysia dan Ahli Fellow Institut Pemasaran Berkanun (CIM), UK.

 
Tuan Haji Mansoor Ahmad

Pengarah (Bebas)

Encik Mansoor bin Ahmad menerima Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (Kepujian) daripada Universiti Malaya dan Sarjana Pentadbiran Perniagaan dari Sekolah Pengajian Siswazah Australia, Universiti New South Wales, Sydney, Australia. Beliau menyertai Komplek Kewangan Malaysia Berhad pada September 1975 sebagai Pegawai Penyelidik dan kemudian dipindahkan ke Pelaburan MARA Berhad (PMB - dahulunya Amanah Saham Mara Berhad (ASMB)) dan menjadi Pegawai Pelaburan pada tahun 1982. Beliau dinaikkan pangkat sebagai Ketua Pelaburan dan Pembangunan Korporat pada tahun 1991 dan sebagai Pengurus Besar Operasi pada tahun 1996, mengawasi semua fungsi pembangunan pelaburan dan perniagaan PMB.


Pada tahun 1999, beliau dipinjamkan ke ASM Asset Management Sdn. Bhd., Sebuah syarikat pengurusan dana berlesen sebagai Pengurus Besar dan berkhidmat dalam kapasiti tersebut sehingga Mac 2002. Beliau telah dipindahkan ke PMB Investment Berhad (PMBI - dahulu ASM Investment Services Berhad (ASMI)) dan seterusnya dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif pada 2 Mei 2002 dan sebagai Eksekutif Pengarah pada 1 April 2004. Beliau juga dipilih sebagai Ahli Majlis FMUTM untuk dua (2) syarat berturut-turut selama 2 tahun sejak 2004. Pada 1 Disember 2006, Encik Mansoor Ahmad telah dilantik semula sebagai Pengarah Eksekutif / Penasihat PMBI dan beliau bersara pada 6 Julai 2007 dan selepas itu berkhidmat sebagai Pengarah PMB Investment Berhad sehingga hari ini.

 
Encik Nik Mohamed Zaki Nik Yusoff

Pengarah (Bebas)

Encik Nik Mohamed Zaki Nik Yusoff dilantik sebagai ahli Jawatankuasa Pelaburan pada 15 Jun 2009. Beliau berkelulusan dari Carleton University, Ottawa, Kanada pada tahun 1985 dan memegang Ijazah Sarjana Muda Perdagangan (Kepujian). Beliau mempunyai lebih daripada 25 tahun pengalaman dalam industri kewangan. Beliau memulakan kerjayanya dengan institusi kewangan dalam perbankan komersil sebelum meneruskan kerjaya dalam perbankan saudagar dengan Affin Investment Bank Berhad. Beliau meninggalkan sektor perbankan pada tahun 1994 untuk menyertai Pelaburan MARA Berhad (PMB - sebelum ini Amanah Saham Mara Berhad (ASMB) sebagai Ketua, Unit Pembangunan Korporat dan telah menjadi sebahagian daripada Kumpulan Pengurusan Kanan Kumpulan sejak tahun 1997.


Dalam PMB, beliau telah memperoleh pengalaman lebih lanjut dalam pengurusan dana, operasi unit amanah, perancangan strategik dan kewangan dan modal teroka / pelaburan ekuiti antara lain. Beliau bersara sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PMB pada 30 April 2013. Beliau pernah berkhidmat sebagai ahli Lembaga Pengarah PMB Investment sejak Mei 2008.

 
Encik Najmi Haji Mohamed

Pengarah (Tidak Bebas), CEO

Encik Najmi bin Haji Mohamed dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif PMB Investment pada 4 Oktober 2016 dan salah seorang Pengarah Lembaga Pelaburan PMB pada 18 Oktober 2016. Beliau memperoleh Ijazah Sarjana Muda Perakaunan dan Kewangan dengan kepujian dari Universiti Greenwich, United Kingdom di 1993.
Encik Najmi mempunyai lebih daripada 20 tahun pengalaman dalam bidang perbankan dan perkhidmatan kewangan. Beliau memulakan kerjayanya dengan Perdana Merchant Bankers Berhad pada bulan September 1995 sebagai Eksekutif Kanan di Perbendaharaan sebelum dipindahkan ke Bahagian Pasaran Modal pada Januari 2000. Beliau kemudiannya menyertai RHB Bank Berhad pada Januari 2001 hingga April 2005.


En Najmi memperluaskan kerjayanya dengan menyertai KAF Investment Bank Berhad pada bulan Mei 2005 dan Bank of Nova Scotia Berhad pada Mei 2007. Pada bulan Julai 2008, beliau menyertai AmanahRaya Investment Management Sdn Bhd sebagai Penolong Pengurus Besar, Pendapatan Tetap. Pada April 2013, Encik Najmi meninggalkan AmanahRaya Investment Management Sdn Bhd dan menyertai Muamalat Investment Sdn Bhd sebagai Ketua Pelaburan.

 


Hakcipta © 2007-2018 PMB Investment Berhad. Paparan terbaik adalah di desktop dengan menggunakan versi terkini Mozilla Firefox atau Google Chrome. Versi lama Internet Explorer mungkin tidak serasi.

Terma & Syarat     Penafian   Privasi & Dasar